معاون بهداشتی دانشگاه : از سال ۹۲ به بعد مرگ ناشی از بیماری "تب خونریزی دهنده کریمه کنگو" در سیستان به صفر رسیده است
دکتر جواد اکبری زاده معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زابل در خصوص بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو و وضعیت آن در سیستان اظهار داشت:
تب خون ریزی دهنده کریمه کنگو یک بیماری ویروسی تبدار حاد و خونریزی دهنده بوده که علی رغم اینکه از مرگ ومیر بالایی برخوردار می باشد ولی قابل پیشگیری و درمان است .
این بیماری از طریق گزش کنه، تماس با خون ؛ گوشت و دیگر ترشحات دام آلوده و همچنین در اثر تماس با بیمار مشکوک به تب کریمه کنگو به انسان منتقل می شود.
شروع علایم بیماری بصورت ناگهانی همراه با تب؛ درد عضلات (دست و پا درد؛ بدن درد؛ کوفتگی)، سردرد، بی اشتهایی، ضعف و بی حالی و نهایتا خونریزی از اعضای مختلف بدن (لثه؛ گوش؛ خونریزی های گوارشی و... ) همراه می باشد.
اگر بیمار بلافاصله پس از بروز علائم جهت درمان مراجعه کند درمان آن نتیجه بخش تر و از روند بهبودی بیشتر و سریع تری برخوردار خواهد شد.
این بیماری از سال ۱۳۷۹ در منطقه سیستان شناسایی شده و اکنون بعنوان یکی از بیماریهای بومی (اندمیک) قابل انتقال از حیوان به انسان در این منطقه محسوب می شود. بطوریکه همه ساله مواردی از بیماری شناسایی شده و تحت درمان قرار می گیرند.
موارد بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو بیشتر در فصول گرم سال بخصوص بهار و تابستان که فصل فعالیت ناقل بیماری یعنی کنه است افزایش می باشد.
ولی در منطقه سیستان باتوجه به آلودگی کنه ها و ورود دام از کشور افغانستان و پاکستان به داخل استان و این منطقه, شاهد مواردی از بیماری در تمام ماه های سال می باشیم.
جهت پیشگیری از ابتلای به این بیماری رعایت نکات ذیل ضروری می باشد:
* استفاده از وسایل حفاظت فردی (چکمه, دستکش؛ ماسک؛ عینک و...) در هنگام ذبح دام و تماس با خون؛ گوشت و دیگر فراوردهای آن
* خریداری یا تامین گوشت از قصابی های که مورد تایید شبکه دامپزشکی بوده و گوشت آنها به تایید و دارای مهر دامپزشکی باشد.
* خودداری از ذبح در منازل و اماکن غیر بهداشتی؛ خیابان ها و....
* اجتناب از جداسازی کنه از دام و همچنین له کردن کنه با دست. تاکید می شود جهت حذف و کنه زدایی دام ها به شبکه دامپزشکی شهرستان تان مراجعه کنید.
* استفاده از وسایل حفاظت فردی در هنگام تماس با فرد مشکوک به تب خونریزی دهنده کریمه کنگو و توجه به توصیه های پیشگیرانه پرسنل بهداشتی ودرمانی
* تاکید بر نگهداری گوشت بمدت ۲۴ ساعت در یخچال و سپس با استفاده از وسایل حفاظت فردی ذکر شده قطعه قطعه یا ریز شود.
* اجتناب از مصرف جگر بصورت خام و همچنین گوشت نیم پز . توصیه می شود جگر بمدت ۴۸ ساعت در یخچال نگهداری شود و سپس مصرف گردد.
باتوجه به بازدیدهای میدانی مشترک و جلسات هماهنگی و آموزشی برگزار شده با شبکه های دامپزشکی شهرستان های تابعه در سطح منطقه سیستان و همچنین توزیع و نصب دیگر مواد آموزشی و اطلاع رسانی شامل پمفلت؛ تراکت ؛ بنر و پارچه نوشته و پیگیری و بیماریابی مستمر پرسنل بهداشتی درمانی و درمان استاندارد و کامل بیماران شناسایی شده موارد مرگ ناشی از بیماری تب کریمه کنگو از سال ۱۳۹۲ تاکنون در این منطقه به صفر رسیده است.
ا ز نظر آماری تعداد موارد مشکوک و محتمل بیماری در سال قبل ۱۲ مورد بوده که از این تعداد نتیجه آزمایشگاهی ۲ نفر از نظر ابتلای به تب کریمه کنگو مثبت گزارش شده است و در سال جاری نیز تاکنون ۷ مورد مشکوک و محتمل شناسایی شده که فقط یک مورد از نظر این بیماری مثبت بوده و همه موارد پس از درمان با بهبودی کامل از بیمارستان مرخص شده اند.
لذا به همه مردم شریف سیستان توصیه می شود در صورت گزش کنه و یا تماس با گوشت آلوده سریعا به نزدیکترین مرکز خدمات جامع سلامت و یا بیمارستان شهرستان محل اقامتشان مراجعه نمایند
نظر شما :