گفتگو با روانپزشک و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی زابل

۱۰ مهر ۱۴۰۰ | ۱۳:۲۵ کد : ۴۲۰۸ اخبار و رویدادها
تعداد بازدید:۱۲۱۷
بسیاری از افراد، همۀ متخصصان بهداشت روان را مشابه هم می‌دانند. شاید هم برعکس، درباره تفاوت آنها باهم چیزهایی شنیده‌اند؛ اما نمی‌دانند برای مشکلی که دارند دقیقا باید به کدام‌یک از آنها مراجعه کنند. در این مطلب با زبانی ساده فرق روانشناس با روانپزشک یا روانکاو و روان‌درمانگر را توضیح ‌دهیم.

بسیاری از افراد، همۀ متخصصان بهداشت روان را مشابه هم می‌دانند. شاید هم برعکس، درباره تفاوت آنها باهم چیزهایی شنیده‌اند؛ اما نمی‌دانند برای مشکلی که دارند دقیقا باید به کدام‌یک از آنها مراجعه کنند. در این مطلب با زبانی ساده فرق روانشناس با روانپزشک یا روانکاو و روان‌درمانگر را توضیح ‌دهیم.

 

در گفتگو با روانپزشک و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی زابل در مورد فرهنگ مراجعه به روانشناس ، روانپزشک و روان درمانگر .... مطرح شد :

در این مصاحبه با روانپزشک و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی زابل در خصوص اختلالات روحی و روانی عنوان شد که چه چیزی باعث شده است تا افرادی که دچار اختلالات روحی و روانی هستند به متخصص مربوطه مراجعه نکنند:

دکتر رضا نوری در این گفتگو اظهار داشت : یکی از مسائل امروز جامعه انسانی که اکثر فعالیتهای اجتماعی ، شغلی و خانوادگی افراد را تحت تاثیر قرار داده است بحث مشکلات و اختلالات روحی و روانی می باشد که متاسفانه از دیرباز با توجه به ترس افراد از انگ بیماری روانی مانع مراجعه به متخصصین مربوطه شده است .

دکتر نوری در خصوص عوامل افزایش مراجعه به پزشک در حال حاضر خاطرنشان کرد : خوشبختانه با توسعه اجتماعی و مطرح شدن بحثهای روانشناختی و افزایش آگاهی های مردم با این اختلالات و لزوم مراجعه به متخصصان مربوط ( روانپزشک و روانشناس ) طی سالهای اخیر مراجعات روند افزایش به خود گرفته است .

وی در خصوص اینکه اوج مراجعه به پزشک در چه زمانی بوده است ، گفت : شاید بتوان اوج این مراجعات را در دوران پسا کرونا یافت که افراد با اضطراب و افسردگی ناشی از بیماری کرونا و عوارض آن و فوت عزیزان به مراجعه تشویق شدند .

دکتر نوری با بیان اینکه چه عواملی می تواند در افزابش مراجعه به پزشک نقش داشته باشد ادامه داد : در این بین نقش رسانه ملی و رسانه های محلی و فضای مجازی در گسترش فرهنگ مراجعه به روانپزشک و روانشناس بسیار مهم است که با ساخت تیزرهای آموزشی و برنامه های متنوع کارشناسی می توانند نقش بسزایی ایفا کنند و انگ زدایی از اختلالات روانپزشکی که این اختلالات هم به عنوان یک بیماری مثل سایر بیماریها بایستی درمان شود که خوشبختانه درمان این اختلالات گاهی بسیار سریعتر از اختلالات دیگر می باشد و می تواند باعث بهتر شدن شرایط زندگی افراد و اطرافیان آنها شود تا با فکری آسوده تر جهت زندگی بهتر گام بردارند.

وی در خصوص اینکه انتخاب نوع متخصص بهداشت روان مهم است ، گفت : مسلما تعداد متخصصانی که در زمینه‌های مختلف بهداشت روان فعالیت می‌کنند واقعا زیاد است. روانپزشک، روانشناس، روانکاو ، و مددکار اجتماعی و ... . هرچند هریک از این افراد با مشکلات روحی ـ روانی متفاوتی در درمان‌جویان سروکار دارند، گاهی در کارشان هم‌پوشانی دیده می‌شود. با این حال این هم‌پوشانی بدان معنا نیست که می‌توان برای هر مشکلی به هرکدام از آنها مراجعه کرد.

دکتر نوری با بیان اینکه روانپزشک چطور به ما کمک می‌کند اظهار داشت : روانپزشک آموزش دیده است تا مشکلات بهداشت روان را از سایر بیماری‌های زمینه‌ای که ممکن است همزمان با علائم روانپزشکی ظاهر شوند از هم تفکیک کند. همچنین باید اثرات بیماری روانی بر سایر بیماری‌های جسمی مانند بیماری های قلبی، فشار خون بالا و اثر داروها بر بدن مانند وزن ، قندخون ، فشار خون ، خواب ، عملکرد کلیه یا کبد را پایش و کنترل کند.

وی گفت : بسیاری از اختلالات روانی مانند افسردگی، اضطراب، بیش‌فعالی و ... تا حد زیادی با داروها قابل‌درمان‌اند ؛ یعنی تمرکز درمان بیشتر روی کنترل با داروست . گاهی برای درمان یک بیماری روانی، دارو به‌تنهایی کافی است؛ اما در مواقعی دیگر به ترکیبی از دارو و روان‌درمانی یا مشاوره نیاز است. در این صورت ممکن است روانپزشک خودش روان‌درمانی را هم برایتان انجام دهد یا شما را به مشاور یا متخصصان دیگری در زمینه بهداشت روان ارجاع دهد.

دکتر نوری در خصوص اینکه روانشناس چطور می تواند کمک ‌کند گفت : روانشناس می‌تواند طیف گسترده‌ای از موضوعات را پوشش دهد که شامل مسائل مربوط به سلامت روان، مهارتهای زندگی واسترس در روابط با دیگران می‌شود. روانشناس با انجام تست و ارزیابی های مربوطه می‌تواند میزان برخی اختلالات را مشخص نماید . برای نمونه، اگر کودک شما مشکل یادگیری یا اختلال ارتباطی دارد، روانشناس با این تست‌ها می‌تواند به روند تشخیص و پیشرفت مراحل درمان کودک شما کمک کند .

روانشناس به شما کمک می‌کند:

درک کنید چرا مشکل دارید؛

علل آن مشکل را شناسایی کنید؛

محرک‌های تشدیدکنندۀ این مشکل را بشناسید و راهکارهایی برای تعامل بیشتر با دیگران را به شما خواهد آموخت .

روانشناس پزشک نیست و دارو تجویز نمی‌کند. روش‌های درمانی که روانشناس از آنها استفاده می‌کند بیشتر روی روان درمانی ، انجام آزمون‌های روانشناختی و ارزیابی آنها تمرکز دارد. مدیریت استرس، کمک به افزایش اعتماد به‌ نفس و کمک به کاهش مشکلات رفتاری در کودکان و بزرگسالان از جمله مواردی‌ هستند که می‌توان برای درمان آنها به روانشناس مراجعه کرد.

در پایان قابل ذکر است که درمان اکثر اختلالات روانپزشکی و روانشناختی در بستر تعاملی میان روانپزشک و روانشناس باعث پیشرفت بهتری در درمان افراد خواهد شد .

 

 

 


( ۶ )

نظر شما :